skip to Main Content

Financial lease

Wat is een financial lease?

Financial lease kunt u het beste vergelijken met een autolening zoals een persoonlijke lening. Sommigen menen dat huurkoop hetzelfde is als financial lease, maar met name de rechtsgrond -om in juridische termen te spreken- zorgt voor de verschillen tussen financial lease en huurkoop. Daarover gaan we op deze pagina maar niet uitweiden. Met financial lease kan je echter investeren in een auto of bedrijfswagen voor uw onderneming. U leaset een voertuig en deze betaalt u aan de leasemaatschappij af in de vorm van meerdere maandtermijnen. In deze maandtermijnen wordt ook de rente verwerkt. Voor zzp’ers en mkb’ers is financial leasing de goedkoopste en meest duidelijke vorm van leasen. Zo bent u meteen economisch eigenaar van uw wagen en is het ook uw juridisch eigendom na betaling van de laatste leasetermijn. Anders dan met huurkoop en sommige andere dure vormen van auto lease, heeft u de mogelijkheid om de maandelijkse leasetermijnen tijdens de looptijd extra laag te houden. Dat kan d.m.v. een slottermijn of aanbetaling.

Waarom financial lease?

Financial lease is een speciaal product voor ondernemers die gemak en zekerheid willen. Bij financial lease hoeft u geen gebruik te maken van uw eigen financiële middelen en de financiering staat los van uw overige zakelijke financieringen. U kunt zelf de looptijd bepalen die past bij de afschrijving en de leaseperiode van het object. Omdat de rente die u betaalt voor uw financial lease overeenkomst vooraf wordt vastgesteld, betaald u maandelijks een vast leasebedrag. De rente blijft gedurende de looptijd van het leasecontract ongewijzigd. U weet dus exact waar u aan toe bent. Helder en duidelijk. Kortom, geen ondoorzichtige financiële constructies, maar een vast aflosbedrag, een vaste looptijd en een vaste lage rente.

Voordelen financial lease

  • Starters en zzp’ers zonder jaarcijfers komen in aanmerking voor financial lease! U hoeft dan geen jaarcijfers te overleggen.
  • De BTW mag u terugvorderen indien u BTW-plichtig bent.
  • Fiscaal voordeel: U plaatst de auto op de bedrijfsbalans waardoor u kunt profiteren van allerlei fiscale voordelen zoals investeringsaftrek.
  • De looptijd, maandtermijn en rente staan vast gedurende de gehele looptijd van uw leasecontract.
  • Lagere maandtermijn mogelijk door het doen van een aanbetaling, hebben van een inruilauto of het vastzetten van een slottermijn.
  • De aanschaf gaat niet ten koste van uw liquiditeit!

Vragen die mensen stellen

Kan ik de BTW mee financieren?

In de regel is het niet mogelijk om de BTW mee te financieren. De enige mogelijkheid om dit wel te doen is als u niet BTW plichtig bent. Heeft u niet de middelen om de BTW voor te schieten, dan is het wellicht verstandig om naar een MARGE auto te kijken. Op MARGE auto zit namelijk geen BTW.

Mag ik de auto privé rijden?

Wil jij de auto privé rijden? Dit kan, maar dan moet je bijtelling betalen. Bij volledig elektrische auto’s betaal je 4% bijtelling en anders 22%.

Is de auto mijn eigendom?

Vanaf het moment dat jij de leaseovereenkomst hebt getekend, ben jij economisch eigenaar van de auto. De factuur van de auto komt op jouw naam en het kenteken wordt ook direct aan jou toegewezen. De financieringsmaatschappij blijft gedurende de looptijd, juridisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat de auto het onderpand is van de opgestelde overeenkomst.

Een rekenmachine